Energirigtige løsninger

Send varmeregningen på slankekur og udnyt kvadratmeterne i boligen bedre!

Livlig leg med racerbiler på stuegulvet og afslapning med en god bog på divanen hører til hyggen i hjemmet. Men hvis rummet er fodkoldt, og det trækker fra stuens store vindues- eller dørpartier, får hyggen hårde betingelser.

Nye vinduer og døre spiller derfor en vigtig rolle, når energiforbruget skal sættes ned. En stor del af husets varmetab sker nemlig gennem vinduer og døre. Faktisk lever mange danske huse ikke op til de strenge krav, der i dag stilles til vinduernes og dørenes isoleringsevne. Er det længe siden boligen har fået nye vinduer og døre, er det derfor en god ide at skifte til energirigtige løsninger.

Nye vinduer holder på varmen

Når energiforbruget og CO2-udledning skal sænkes, handler det blandt andet om at mindske varmetabet. Her spiller energiruder en vigtig rolle, da en usynlig belægning på glassets overflade betyder, at solen stråler kommer ind, mens varmen indefra reflekteres. Samtidig er luftmellemrummet mellem glassene fyldt med argongas, der er tungere end luft, hvilket styrker isoleringseffekten.
På den måde bliver varmen i rummet i stedet for at sive ud, og der er således mange penge at spare på varmeregningen. Investeringen i nye energiruder opvejes nemlig på sigt af et lavere varmeforbrug.

Brug energisprosser

Jo større glasflader - jo bedre isolering. Kulden slipper nemlig nemmest ind, der hvor glasset er brudt - altså ved rammen.

Ønsker du småsprossede vinduer, anbefaler vi at få dem med energisprosser, som ikke bryder glasset. Det er meget svært at se forskel, og både din pengepung og miljøet vil takke dig.

Energisprosser er pålimede sprosser med/uden en wienersprosse, der ligger inde i ruden. I plast kan du også få en ilagt sprosse.

Pålagt sprosse

Lavenergisprosse

Pålagt sprosse med wiener

Pålagt sprosse med wiener 

Ilagt sprosse

  Ilagt sprosse

Varm kant

Alle vores energiruder er med "varm kant" lavet af komposit, der ikke leder hverken kulde eller varme.

I nogle termoruder er afstandslisten inde i ruden lavet af aluminium. Her kan der dannes ekstra meget kondens, da aluminiumslisten skaber en kuldebro mellem det yderste og inderste lag glas.

”Varm kant” er når denne liste i stedet er lavet af rustfrit stål eller komposit, som ikke leder varmen på samme måde som aluminium.

Derudover er der heller ingen generende reflekser fra aluminiumskanten.

Slut med kulde og træk

Udover de økonomiske fordele giver energiruder også et bedre indeklima i huset. Selv ved panoramaruder og store vinduespartier er det slut med kulde og træk, ligesom kuldenedfaldet bliver reduceret til et minimum.

Derfor skal indretningen ikke tage hensyn til vinduernes eller dørenes placering. Det giver langt bedre udnyttelse af gulvpladsen og åbner for livlig leg og hyggelig afslapning overalt i boligen.

Energiruder udnytter solens stråler

En anden fordel ved energiruder er muligheden for at udnytte solens stråler optimalt. Det er f.eks. oplagt at placere de store glasflader mod syd, så de optager solens varme og samtidig lukker masser af lys ind i huset.

3-lags energiruder med optimal isoleringseffekt

Alle husets vinduer og døre kan naturligvis ikke placeres på husets sydlige side. Ved store vinduesflader, der vender mod nord eller ligger i skygge, er det en god ide at styrke isoleringen med 3-lags ruder med varmkant.

Den energirigtige løsning - kort sagt:

  • Nye energiruder isolerer og holder på varmen
  • Placere de store glasflader mod syd, så solens varme udnyttes optimalt
  • Er der store glasflader mod nord - overvej da 3-lags energivinduer, som har en ekstra isolerende effekt.
  • Brug energisprosser, der ikke bryder glasset, da store glasflader isolerer meget bedre end små.