Harpiks og knaster

Harpiks

Træ er et natur-materiale, som indeholder naturens egen beskyttelse mod fugt og svampe: harpiks.

Det betyder, at der ved knaster og andre harpiksholdige områder kan forekomme et naturligt gulligt farvegennemslag af harpiks, som er helt naturligt for det gode træværk. Denne pletvise misfarvning kan mindskes væsentligt, ved at afvaske knastområderne med vand tilsat 5% brun sæbe. Efter de første par år aftager gennemslaget.

Ved meget harpiksholdige knaster kan selve harpiksen også trænge igennem malingsfilmen og danne små dråber på overfladen. Lad dråberne sidde på overfladen til de er krystalliserede, herefter kan de ved afbørstning eller let afskrabning fjernes. I begge tilfælde kan det være nødvendigt at overfladebehandle igen.

Der er flest knaster inde ved kerneveddet
Sådan skæres elementer ud af kerneveddet

Knaster

En knast er roden af en gren. Når et træ vokser dør de nederste grene og barken vokser herefter hen over knasthullet. Det betyder, at der er flest knaster i det nederste og inderste stykke af træet (kerneveddet). 
Kerneveddet har en meget større holdbarhed end splintveddet og i træværk med en højt andel af kerneved, vil man altså uvilkårligt få knaster med.

”Citat fra http://vot.teknologisk.dk/14565,2
Desværre har der i en årrække ikke været fokus på betydningen af kerneholdigt træ på de fugtbelastede områder på vinduet, hvilket har givet vinduer med meget ringe holdbarhed. I dag er kerneveddets mange fordele atter i fokus, og man kan let og billigt udskille kernevedet fra splintveddet. Størstedelen af de fyrretræsvinduer, vi har på markedet i dag, har generelt en stor andel af kerneved mod den udvendige side. Dette betyder samtidig, at der i stor udstrækning er stående årringe mod udvendig side, og desværre også med mange knaster til følge. ”

Vil du gerne vide mere om træ i det hele taget – er her et par gode links:
http://videnomtrae.teknologisk.dk/
http://www.trae.dk/